De missie van de ivzw JobRoad is dat elke kwetsbare persoon in de samenleving het fundamenteel recht heeft om volwaardig te participeren aan het maatschappelijk leven. De oorzaak van de kwetsbaarheid doet er niet toe: van origine, door al dan niet tijdelijke omstandigheden, door ingrijpende maatschappelijke veranderingen,…
Werk is voor JobRoad een erg belangrijke integrator. Niet zomaar een job, maar werk dat alom waardering oplevert. En waarbij de waardigheid van de persoon niet alleen intact blijft, maar nog wordt versterkt. Gezonde economische groei draagt ertoe bij om de waardigheid van het werk voor iedereen verder te verhogen.
JobRoad heeft als doel om personen die moeilijk het juiste spoor naar een waardige job vinden, te begeleiden naar én op de werkvloer. Net het brede doelpubliek waar armoede om de hoek loert en voor wie werk een waardig basisinkomen oplevert.
Door specifiek met en voor kansengroepen te werken, helpt JobRoad om sociale, economische en maatschappelijke inclusie voor iedereen mogelijk te maken. Leeftijd, gender, ras, origine, economische of andere status,… mogen nooit de aanleiding vormen om mensen onderling ‘anders’ te bejegenen.
JobRoad stemt binnen elk lokaal netwerk de zoektocht naar een job af op het onderwijs dat men reeds heeft genoten. Breed bekeken, niet beperkend. Meer nog, om de jobkansen van kandidaten te verhogen, begeleidt JobRoad hen heel actief naar een extra, persoonsgerichte opleiding.
Via het netwerk bieden lokale bedrijven – op zoek naar werknemers – zich aan. Deze ondernemingen uit liefst heel diverse sectoren stellen kort hun bedrijf, de bedrijfscultuur en de openstaande vacatures aan de trajectbegeleiders voor.
In pre-screenings worden kandidaten doorgelicht op hun motivatie, leervermogen, relevante ervaring, competenties en talent voor basiscommunicatie. Eerder dan op hun diploma, competentieniveau of (taal)kennis.
Op de projectdag begeleidt JobRoad de geselecteerde kandidaten naar de deelnemende bedrijven. Door de verkenning in de werkomgeving krijgen ze alle informatie over de vacatures voorgeschoteld. Later die dag ontmoeten de kandidaten individueel de hr-verantwoordelijke van het bedrijf. Een evaluatiegesprek met de diverse spelers van het netwerk rondt de projectdag af.
De steun van het ESF: ESF500 – Welt: 01.10.2020 tot 31.12.2022 * € 663.163 * KPI‘s: 20 matchmakingedities/jaar & 8 matchmakingacties op maat/jaar
Dit project matcht arbeidsrijpe justitiabelen en gedetineerden met bedrijven. Dankzij het ESF kan JobRoad projectdagen voor werkgevers en gescreende jobzoekers organiseren in justitiehuizen en gevangenissen in West- en Oost-Vlaanderen. Concreet omvat dit rondleidingen en screeningsmomenten, begeleidingstrajecten en zo meer.
Ook hier kent de zgn. projecteditie drie snel opeenvolgende stappen: de kickstart, de screeningsdag en de projectdagen.
Op de projectdag krijgen 3 à 6 deelnemende bedrijven kort uitleg over de wetgeving. Ze presenteren hun vacatures aan de VDAB-detentieconsulent(en), de PSD-begeleider(s) en de justitie-assistent(en) en krijgen een rondleiding in de gevangenis. Jaarlijks wordt in elk van de zeven meewerkende gevangenissen een projectdag georganiseerd.
De VDAB-detentieconsulent(en), de PSD-begeleider(s) kijken welke kandidaten geschikt zijn voor welke vacature(s). Ze worden gescreend en gematcht door de jobcoach van JobRoad.
De kandidaten worden door de jobcoach van JobRoad, de HR-partner of de HR-recruiter van het deelnemende bedrijf doorgelicht voor hun interesse en arbeidsattitude. Een week later ontvangt de kandidaat info over zijn eventuele aanwerving. Voor kandidaten die niet zijn weerhouden of niet deelnamen aan de projectdagen zoekt de JobRoad-coach mee naar een werkoplossing.
De steun van het ESF: ESF457 – Re-integratie door werk: 01.01.2020 tot 31.12.2022 * € 165.000 * KPI’s: 7 matchmakingedities/jaar & 105 individ. begeleidingen/jaar
Zo toont ‘Littekens’ via sociale media en de website geregeld inspirerende verhalen van jongeren die ‘in de shit zaten’, maar die hun leven weer in handen hebben genomen.
Omdat zinvol werk hierbij voor heel wat stabiliteit kan zorgen, leggen Littekens vzw en JobRoad samen met hun partners de brug tussen jonge mensen met emotionele littekens en de arbeidsmarkt.
Lees meer
JobRoad wil kwalitatieve instroom en vlotte doorstroom van kandidaten garanderen in bestaande opleidingen bij VDAB of andere partners. Daarop aansluitend wil de ivzw innoverende opleidingstrajecten ontwikkelen. Complementair aan het bestaande aanbod, om doelgroepen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt beter voor te bereiden op actieve tewerkstelling.
Het idee omgekeerd:
JobRoad past het bestaand aanbod van training en opleiding aan volgens een eigen strategie. De ivzw verlaat het principe dat ‘een kandidaat niet arbeidsklaar is en dus een opleiding moet ondergaan, waarna hij/zij vrij op de markt moet losgelaten worden’.
JobRoad keert het idee om: welke specifieke nood heeft een betrokken werkgever? Daarop volgt een grondige doorlichting van kandidaten die door hun interesses en motivatie voor dergelijke job én opleiding in aanmerking komen.
Duidelijk voordeel:
Het grote voordeel is dat enerzijds de werkgever vooraf weet welke kandidaten in zijn opleidingstraject zitten. Anderzijds krijgt de potentiële werknemer een extra dosis motivatie omdat hij reeds tijdens zijn opleiding gelinkt is aan een welbepaalde werkgever.
Innoverend:
Bestaat er nog geen precies opleidingsaanbod dat beantwoordt aan de vraag van de werkgever? Dan creëert JobRoad een innoverend opleidingsproject door elders deskundigheid te zoeken en die af te stemmen op de expertise die reeds bij de werkgever in huis is.
JobRoad helpt ondernemingen vlotter om te gaan met ‘inclusie op de werkvloer’ via een waaier aan sociaal-artistieke workshops. Daarnaast biedt JobRoad aan de ambassadeurs extra info en zelfs een kwaliteitslabel aan voor hun sociaal hr-beleid.
Neem contact op met ons team, want het aanbod wordt momenteel aangepast.