Workshops

Sensibilisering.

JobRoad helpt ondernemingen vlotter om te gaan met ‘inclusie op de werkvloer’ via een waaier aan sociaal-artistieke workshops. Daarnaast biedt JobRoad aan de ambassadeurs extra info en zelfs een kwaliteitslabel aan voor hun sociaal hr-beleid.

Neem contact op met ons team, want het aanbod wordt momenteel aangepast.

Inclusie op de werkvloer.

Inclusie op de werkvloer, het klinkt mooi. Het is ook een gemeenschappelijk engagement dat je kan linken aan de Sustainable Development Goals (SDG’s), die in 2015 opgesteld zijn door de Verenigde Naties. Deze SDG’s zetten overheden, bedrijven, ngo’s en burgers aan tot actie om deze doelstellingen na te streven en te realiseren tegen 2030. Door in te zetten op inclusie op de werkvloer kan een organisatie bijdragen aan de realisatie van deze verschillende doelstellingen:

 • waardig werk en economische groei (SDG8)

 • ongelijkheid verminderen (SDG10)

 • bestrijding tegen armoede (SDG1)

 • kwaliteitsonderwijs (SDG4)

Elke organisatie die nadenkt over de arbeidsmarkt van de toekomst en tegelijk een antwoord wil hebben op diezelfde krapte op de arbeidsmarkt gelooft in het principe ‘elk talent telt’ en zet in op inclusie. Vanuit die optiek dient elke organisatie ook oog te hebben voor het potentieel van elke medewerker, ongeacht persoonlijke kenmerken zoals ras, leeftijd, geslacht, afkomst, …
Werk als integrator op de arbeidsmarkt is volgens ons een basisrecht, maar wordt dit ook in de praktijk gerealiseerd? De schaarste op de arbeidsmarkt blijft bestaan en de werkzaamheidsgraad blijft vooral bij kansengroepen bijzonder laag. In België hebben laaggeschoolden, oudere medewerkers, mensen met een functie-beperking en migranten van buiten de EU minder kansen om een job te vinden dan elders in Europa. Wat missen we dan?

JobRoad vertrekt graag vanuit de praktijk. Het is geen wij-zij verhaal, maar het zijn wel de verhalen op de werkvloer zelf die voor JobRoad de aanleiding zijn om onze missie/visie te formuleren (zie www.jobroad.be). Wij geloven dat werk de sleutel is tot een betere integratie voor doelgroepen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Als netwerkorganisatie brengen wij vier essentiële actoren samen: werkgevers en hun partner-uitzendbedrijven, (boven)lokale besturen en sociaal-dienstverlenende organisaties. We zetten met hen de theorie om in praktijk en bieden hiermee kansengroepen via trial and error uitzicht op (duurzaam) werk. Ook in onze workshops komt dit netwerk tot zijn recht: de inhoud van de vormingen wordt gevoed en gegeven in samenspraak met onze actoren. Bijkomend worden ook nog eens de kwetsbare doelgroepen zelf betrokken bij de uitwerking van de workshops. Hierdoor vertrekken we opnieuw vanuit de verhalen op de werkvloer om samen te leren hoe we het beter kunnen doen. We zetten een continu proces van trial en error in gang waarin werkgevers, dienstverleners en medewerkers samen de theorie in praktijk moeten omzetten.

 

Met ons workshopaanbod brengen we graag die theorie en praktijk binnen in elke organisatie. We nemen uw medewerkers graag mee in de verhalen van op de werkvloer om tot een betere inclusie op diezelfde werkvloer te komen.

Overzicht van de workshops

Kortingen via KMO-portefeuille?

De Vlaamse overheid wil uw organisatie motiveren om uw medewerkers te blijven opleiden. Mogelijk komt u in aanmerking voor een korting via de KMO-portefeuille (20-30%). Bespreek deze mogelijkheid
met ons bij uw aanvraag. Registratienummer JobRoad: DV.O239699

Wist u dat...

Onze workshops volledig modulair kunnen worden samengesteld? Iedere workshop kan worden gecombineerd met andere workshops zodat we tot de meest leerrijke dag komen voor uw medewerkers

Pakketten in de kijker

Onze workshops volledig modulair kunnen worden samengesteld? Iedere workshop kan worden gecombineerd met andere workshops zodat we tot de meest leerrijke dag komen voor uw medewerkers

Volledige dag (offline)

Wensen: Combinatie van inzetten op teamsfeer en al lerend tot belangrijk inzichten komen omtrent diversiteit.

Voormiddag

09u00 – Verwelkoming
09u15 – introductie ‘UNITED WE STAND’
10u00 – Pauze
10u15 – Het leven zoals het is ‘vluchteling zijn’
12u00 – Einde voormiddag.

Namiddag

13u00 – Diversity as opportunity: ready, set, go! (deel 1)
15u00- Pauze
15u15- Diversity as opportunity: ready, set, go! (deel 2)
17u00- Einde namiddag

€ 4500 (*)

prijs voor groepen van 16 personen

* prijzen excl. 21% btw, eventuele huur locatie(s), cateringkosten en verplaatsingskosten.

Halve dag (online)

Wensen: De medewerkers motiveren om mee te stappen in het diversiteitsbeleid. Omgaan met weerstanden met oog op een goede groepsdynamiek.


09u00 – Verwelkoming
09u15 – Introductie ‘UNITED WE STAND’ 10u15 – Pauze
10u30 – Wij discrimineren (niet)?
12u30 – einde vorming

€ 2350 (*)

prijs voor groepen van 16 personen

* prijzen excl. 21% btw, eventuele huur locatie(s), cateringkosten en verplaatsingskosten.

Workshop 1: United we stand (introductie)

Wat mag je verwachten?
Inclusiviteit een makkelijk te bespreken thema? Neen hoor, niet altijd. In de introductie zorgen we ervoor dat ie- dere medewerker zich betrokken en gehoord voelt. We leggen letterlijk een goede basis voor de rest van onze workshops en creëren een goede groepsdynamiek. We laten medewerkers hun grenzen verleggen en focussen op eenheid. We zetten ze aan het denken over de organisatiessuccessen en hun bijdrage daarin. “Waar zijn we als team trots op?” is de hamvraag.

Waarom is de introductie een aanrader?
Wat wij willen bereiken met deze intro, is alle medewerkers zich part of the team laten voelen. Ieder voelt zich gewaardeerd en veilig om nadien dieper te kunnen ingaan op meer heikele thema’s. De betrokkenheid en groepsdynamiek die we verkrijgen zorgt ervoor dat dat we bij iedere medewerker inzetten op een maximaal duurzaam leereffect.
Praktisch
 • Groepsgrootte:
  • Minimaal 10 deelnemers per groep
 • Duur:
  • 1uur
 • Coronacheck:
  • Deze vorming kan op een coronaveilige manier offline worden aangeboden of online via een videocall.
 • Kostprijs:
  • Per deelnemer: € 50 *
  • Reductietarief bij een groep van 16 deelnemers: € 750 *
Kan ik mijn medewerkers enkel de introductie laten volgen?
Neen. De introductie is steeds het startpunt voor de rest van onze workshops. De intro zorgt voor een goede groepsdynamiek, nadien gaan we dieper in op gevoeligere thema’s.

Workshop 2: Diversity as opportunity: ready, set, go!

Wat mag je verwachten?
Een doe-workshop rond inclusie? Check! We laten uw medewerkers diversiteit aan den lijve ondervinden. Hoe gaan zij om met een collega die in een rolstoel zit als het brandalarm afgaat? En dat terwijl de vorming doorgaat op de vierde verdieping? Een fysieke beperking is makkelijk na te bootsen, maar ook taal- of cultuurverschillen kunnen in deze workshop in de verf worden gezet.
Na elke uitdaging wordt een reflectiemoment ingebouwd, waarin we bekijken welke besluiten we kunnen meenemen naar het dagelijkse werkleven.

Waarom kiezen voor deze workshop?
De workshop is een ideale mix van actieve oefeningen en (zelf)reflectie. Zo wordt er voor een duurzaam leereffect gezorgd. Voor de uitwerking en de begeleiding van deze workshop wordt een beroep gedaan op de expertise van onze partner Ecco la Luna.
Praktisch
 • Focus:
  • In samenspraak met u bepalen we de focus van deze vorming: fysieke beperkingen, cultuur- of taalverschillen. Een mix van verschillende insteken is absoluut mogelijk, net zoals een divers aanbod aan uitdagingen.
 • Groepsgrootte:
  • Minimaal 10 deelnemers per groep
  • Maximaal 16 deelnemers per groep
 • Duur:
  • 4uur
 • Coronacheck:
  • Deze vorming kan enkel offline worden aangeboden.Alle coronamaatregelen worden in acht genomen.
 • Kostprijs:
  • Per deelnemer: € 250 *
  • Reductietarief bij een groep van 16 deelnemers: € 2.750 *

Workshop 3: Vis eens uit een andere vijver - Refu Interim

Een diverse én inclusieve werkvloer doet bedrijven excelleren. Talloze onderzoeken bevestigen dat. En wij merken dat dagelijks in de praktijk. Bedrijven en ondernemingen die effectief investeren in een divers personeelsbestand, kennen een gigantisch financieel groeicijfer van 36% (Mc Kinsey ea, 2020). Deze bedrijven presteren beter en innoveren meer, omdat ze ‘diversiteit’ niet langer benaderen als een ‘op te lossen probleem’, maar als een opportuniteit. Een opportuniteit voor het optimaliseren van talent en kwaliteit.
Vis eens uit een andere vijver dus… In deze workshop werk je samen met nieuwkomers, en ervaar je wat inclusief werken écht betekent. Zitten en luisteren hoort daar niet bij, confrontatie en inleving staan voorop. Laat je verrassen en enthousiasmeren! En keer na afloop terug met een heleboel concrete, direct implementeerbare tips & tricks om je rekruteringsprocessen en werkvloer inclusiever en diverser te maken.
Goesting om onontgonnen talent in andere vijvers te ontdekken? In deze workshop leer je:

 •  inclusieve vacatures opstellen
 • inclusiever werven
 • (onzichtbare) drempels in selectieprocessen wegwerken
 • belang van inclusief onthaalbeleid
 • waarom een inclusieve werkvloer duurzamer is dan een diverse werkvloer

Benieuwd?

Wat doet Refu-Interim

Wij brengen mensen die nieuw zijn in België en organisaties samen via vrijwilligerswerk. Wij zijn doeners die de geijkte paden durven verlaten. Alles wat we ondernemen, doen we mét mensen, niet alleen voor hen. Dankzij de ervaring en verhalen die uit onze werking voortvloeien, is onze expertise rond inclusie en diversiteit onderbouwd én praktijkgericht.

Workshop 4: Ontmoeting werkt

Wat mag je verwachten?

Vooroordelen doorbreken werkt het meest effectief door ontmoeting, door letterlijk een gezicht te kunnen plakken op ‘nieuwkomers’. Uw team wordt uitgenodigd om kennis te maken met enkelen van hen, en samen worden ze uitgedaagd om een opdracht tot een goed einde te brengen. Enkele mogelijkheden van activiteiten: een vogelhuisje maken, een slapstick filmpje creëren, …

Een vogelhuisje om discriminatie te bestrijden?

Ja, soms kan het zo eenvoudig zijn. Door in ontmoeting te treden en de andere te leren kennen, nemen vooroordelen aanzienlijk af. Na de opdracht volgt een nabespreking en bekijken we samen hoe die kracht van ontmoeting kan worden meegenomen naar uw organisatie. Deze workshop zal worden gegeven in samenwerking met Refu Interim. Deze organisatie is de partner bij uitstek die een zeer nauw contact onderhoudt met nieuwkomers.

Praktisch

 • Type activiteit:
  • Samen iets in elkaar timmeren of een slapstick filmpje maken met de nieuwkomers.
  • Andere suggesties van
   type activiteit zijn bespreekbaar.
 • Groepsgrootte:
  • Minimaal 10 deelnemers per groep
  • Maximaal 16 deelnemers per groep
 • Duur:
  • 3uur
 • Coronacheck:
  • Deze vorming kan enkel offline worden aangeboden. Alle coronamaatregelen worden in acht genomen.
 • Kostprijs:
  • Per deelnemer: € 225 *
  • Reductietarief bij een groep van 16 deelnemers: € 2.500 *

Workshop 5: Wij discrimineren (niet)?

Wat mag je verwachten?

“Hij heeft het gedaan, dat ziet er een armoedezaaier uit, maar dat schoon gekleed madammeke zeker niet” is één van de uitspraken die tijdens deze workshop weleens aan bod zouden kunnen komen. We gaan op zoek naar een dief en uw team beslist wie het heeft gedaan. Maar bent u zeker dat geen enkel van uw teamleden zijn/haar keuze zal baseren op vooroordelen of sterker nog… dat ze niet zullen discrimineren?

Doel van de workshop

Al spelenderwijs bekijken we in het team welke vooroordelen en stereotypen er leven, hoe makkelijk het is om discriminerende denkwijzen te hebben en vooral hoe zich dat kan vertalen naar onze manier van werken. We gaan echter nog een stap verder: hoe kunnen we iedereen in uw organisatie meekrijgen in een inclusief beleid en hoe omgaan met weerstanden die er leven? Deze workshop kon mede tot stand komen dankzij de ondersteuning van UNIA.

Praktisch

 • Groepsgrootte:
  • Minimaal 10 deelnemers per groep
  • Maximaal 16 deelnemers per groep
 • Duur:
  • 3uur
 • Coronacheck:
  • Offline rekening houden met maatregelen
  • Online via videocall
 • Kostprijs:
  • Per deelnemer: € 150 *
  • Reductietarief bij een groep van 16 deelnemers: € 2.000 *

Workshop 6: Het leven zoals het is: vluchteling zijn

Wat mag je verwachten?

In deze workshop worden uw medewerkers letterlijk in de voetsporen van een vluchteling geplaatst. Ieder teamlid neemt een bepaald profiel naar keuze en we doorlopen samen de verschillende fases die een vluchteling moet doorstaan. Geraken we op het vasteland van Europa? Welk bedje krijg je toegewezen in het opvangcentrum? Mag je blijven in België of niet? En wat komt er nadien?

Doel van de workshop

JobRoad heeft in het verleden misschien al een erkend vluchteling of asielzoeker aangebracht in uw organisa- tie, die intussen goed meedraait tussen de andere collega’s. Maar hoogstwaarschijnlijk kunnen de collega’s zich moeilijk voorstellen wat uw nieuwste medewerker heeft meegemaakt. Via deze workshop ondervinden de teamleden enkele struikelblokken die vluchtelingen meemaken aan de lijve. Zo wordt het wederzijds begrip langs beide zijden vergroot.

Praktisch

 • Groepsgrootte:
  • Minimaal 10 deelnemers per groep
  • Maximaal 16 deelnemers per groep
 • Duur:
  • 2 uur
 • Coronacheck:
  • Offline rekening houden met maatregelen
  • Online via videocall
 • Kostprijs:
  • Per deelnemer: € 100 *
  • Reductietarief bij een groep van 16 deelnemers: € 1.500 *

Workshop 7: Hoe creëren we diversiteit in het instroomproces, wat missen we?

Vandaag is er een gloeiend tekort aan arbeidskrachten. Ook bij lokale besturen levert dit vaak te weinig op, de lijst met openstaande vacatures dikt almaar verder aan. Hoe kunnen we het beschikbaar talent hier juist en efficiënt matchen aan lokale besturen?

 Elkeen die nadenkt over de arbeidsmarkt van de toekomst en tegelijk een antwoord wil hebben op diezelfde krapte op de arbeidsmarkt gelooft in het principe ‘elk talent telt’ en zet in op diversiteit en inclusie. Want bovenop de grotere pool aan werknemers zijn de voordelen van meer diversiteit op de werkvloer overduidelijk: bloeiende innovatie, de vergroting van de lokale integratie bv.

Maar hoe creëren we diversiteit in ons instroomproces, wat missen we?


In deze workshop staan we stil bij volgende topics:

 • Hoe bredere doelgroepen aanboren bij onze rekrutering?
 • Hoe de toegankelijkheid van onze selectieprocedure vergroten en wat is 
de meerwaarde van ‘blind hiring’ als een mogelijke drempelbreker afgetoest binnen het kader
van de
 • Rechtspositieregeling bij lokale besturen?
 • Hoe inclusief onboarden, hoe omgaan met ondersteuningsnoden bij nieuwe medewerkers?

 

Deze workshop bestaat uit 3 bovenstaande topics van telkens 1 uur. Deze kunnen afzonderlijk worden behandeld
in verschillende workshops van 1u of 1 workshop van 3 uur met pauze.

Programma

Wat je kan verwachten tijdens deze workshop:

 • Een workshop gebracht door JobRoad, vanuit hun eigen expertise en ervaringen: een brok theorie voldoende doorspekt met eigen praktijkvoorbeelden.
 • De rekrutering: hoe bredere doelgroepen aanboren? Een ‘blue print’ oefening op eigen instroomkanalen, een oefening op het schrijven van inclusieve vacatures om een breder publiek aan te spreken?
 • Hoe ons eigen sollicitatieproces op maat aanpassen, ook volgens input van de kandidaat zelf? Wat zijn de basisprincipes van ‘blind hiring’ en hoe kan ik dit toepassen binnen het RPR-kader van lokale besturen?
 • Inclusief onboarden – hoe omgaan met een nieuwe medewerker die extra ondersteuningsnoden heeft, maar welk aanbod is er rond verschillende ondersteuningsmaatregelen?

Na deze workshop ga je naar huis met:

 • Een bredere of andere kijk op eigen rekrutering – en selectieprocedure
 • Een aantal hands-on tips & tricks om diversiteit en inclusie 
ook waar te maken op de werkvloer

Workshop 8: Elk talent telt!

Waarom nog kiezen voor een afsluiter?

Niets zo waardevol als uw getalenteerde medewerkers. Zij bouwen immers mee aan het succes van uw organisatie. Waardering en een aangename teamsfeer zijn van kapitaal belang. Via deze afsluiter wakkeren we het teamgevoel nog eens goed aan na een geslaagde workshop.

En hoe werkt dat?

En hoe werkt dat? We laten ieder teamlid nadenken over zijn of haar kwaliteiten. Hoe en wat dragen zij bij tot uw organisatie en welke talenten zetten ze daar voor in? We bespreken hoe de teamleden elkaar zien en waarom ze elkaar zo weten te appreciëren. We zetten de talenten letterlijk in de verf. Een echte boost voor de teamsfeer!

Praktisch

 • Groepsgrootte:
  • Minimaal 10 deelnemers per groep
 • Duur:
  • 2 uur
 • Coronacheck:
  • Offline rekening houden met maatregelen
 • Kostprijs:
  • Per deelnemer: € 50 *
  • Reductietarief bij een groep van 16 deelnemers: € 750 *

Kan ik enkel ‘de afsluiter’ aanbieden aan mijn medewerkers?

Neen, deze afsluiter dienst steeds te worden gecombineerd met een andere workshops.

Klaar om ons te leren kennen?