- Beversesteenweg 576, 8800 Roeselare
- +3251460500
- Ma-Vr 08:00 - 17:00
JobRoad helpt ondernemingen vlotter om te gaan met ‘inclusie op de werkvloer’ via een waaier aan sociaal-artistieke workshops. Daarnaast biedt JobRoad aan de ambassadeurs extra info en zelfs een kwaliteitslabel aan voor hun sociaal hr-beleid.
Neem contact op met ons team, want het aanbod wordt momenteel aangepast.
Inclusie op de werkvloer, het klinkt mooi. Het is ook een gemeenschappelijk engagement dat je kan linken aan de Sustainable Development Goals (SDG’s), die in 2015 opgesteld zijn door de Verenigde Naties. Deze SDG’s zetten overheden, bedrijven, ngo’s en burgers aan tot actie om deze doelstellingen na te streven en te realiseren tegen 2030. Door in te zetten op inclusie op de werkvloer kan een organisatie bijdragen aan de realisatie van deze verschillende doelstellingen:
waardig werk en economische groei (SDG8)
ongelijkheid verminderen (SDG10)
bestrijding tegen armoede (SDG1)
kwaliteitsonderwijs (SDG4)
JobRoad vertrekt graag vanuit de praktijk. Het is geen wij-zij verhaal, maar het zijn wel de verhalen op de werkvloer zelf die voor JobRoad de aanleiding zijn om onze missie/visie te formuleren (zie www.jobroad.be). Wij geloven dat werk de sleutel is tot een betere integratie voor doelgroepen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Als netwerkorganisatie brengen wij vier essentiële actoren samen: werkgevers en hun partner-uitzendbedrijven, (boven)lokale besturen en sociaal-dienstverlenende organisaties. We zetten met hen de theorie om in praktijk en bieden hiermee kansengroepen via trial and error uitzicht op (duurzaam) werk. Ook in onze workshops komt dit netwerk tot zijn recht: de inhoud van de vormingen wordt gevoed en gegeven in samenspraak met onze actoren. Bijkomend worden ook nog eens de kwetsbare doelgroepen zelf betrokken bij de uitwerking van de workshops. Hierdoor vertrekken we opnieuw vanuit de verhalen op de werkvloer om samen te leren hoe we het beter kunnen doen. We zetten een continu proces van trial en error in gang waarin werkgevers, dienstverleners en medewerkers samen de theorie in praktijk moeten omzetten.
Met ons workshopaanbod brengen we graag die theorie en praktijk binnen in elke organisatie. We nemen uw medewerkers graag mee in de verhalen van op de werkvloer om tot een betere inclusie op diezelfde werkvloer te komen.
De Vlaamse overheid wil uw organisatie motiveren om uw medewerkers te blijven opleiden. Mogelijk komt u in aanmerking voor een korting via de KMO-portefeuille (20-30%). Bespreek deze mogelijkheid
met ons bij uw aanvraag. Registratienummer JobRoad: DV.O239699
Onze workshops volledig modulair kunnen worden samengesteld? Iedere workshop kan worden gecombineerd met andere workshops zodat we tot de meest leerrijke dag komen voor uw medewerkers
Onze workshops volledig modulair kunnen worden samengesteld? Iedere workshop kan worden gecombineerd met andere workshops zodat we tot de meest leerrijke dag komen voor uw medewerkers
Wensen: Combinatie van inzetten op teamsfeer en al lerend tot belangrijk inzichten komen omtrent diversiteit.
Voormiddag
09u00 – Verwelkoming
09u15 – introductie ‘UNITED WE STAND’
10u00 – Pauze
10u15 – Het leven zoals het is ‘vluchteling zijn’
12u00 – Einde voormiddag.
Namiddag
13u00 – Diversity as opportunity: ready, set, go! (deel 1)
15u00- Pauze
15u15- Diversity as opportunity: ready, set, go! (deel 2)
17u00- Einde namiddag
* prijzen excl. 21% btw, eventuele huur locatie(s), cateringkosten en verplaatsingskosten.
Wensen: De medewerkers motiveren om mee te stappen in het diversiteitsbeleid. Omgaan met weerstanden met oog op een goede groepsdynamiek.
09u00 – Verwelkoming
09u15 – Introductie ‘UNITED WE STAND’ 10u15 – Pauze
10u30 – Wij discrimineren (niet)?
12u30 – einde vorming
* prijzen excl. 21% btw, eventuele huur locatie(s), cateringkosten en verplaatsingskosten.
Een diverse én inclusieve werkvloer doet bedrijven excelleren. Talloze onderzoeken bevestigen dat. En wij merken dat dagelijks in de praktijk. Bedrijven en ondernemingen die effectief investeren in een divers personeelsbestand, kennen een gigantisch financieel groeicijfer van 36% (Mc Kinsey ea, 2020). Deze bedrijven presteren beter en innoveren meer, omdat ze ‘diversiteit’ niet langer benaderen als een ‘op te lossen probleem’, maar als een opportuniteit. Een opportuniteit voor het optimaliseren van talent en kwaliteit.
Vis eens uit een andere vijver dus… In deze workshop werk je samen met nieuwkomers, en ervaar je wat inclusief werken écht betekent. Zitten en luisteren hoort daar niet bij, confrontatie en inleving staan voorop. Laat je verrassen en enthousiasmeren! En keer na afloop terug met een heleboel concrete, direct implementeerbare tips & tricks om je rekruteringsprocessen en werkvloer inclusiever en diverser te maken.
Goesting om onontgonnen talent in andere vijvers te ontdekken? In deze workshop leer je:
Wij brengen mensen die nieuw zijn in België en organisaties samen via vrijwilligerswerk. Wij zijn doeners die de geijkte paden durven verlaten. Alles wat we ondernemen, doen we mét mensen, niet alleen voor hen. Dankzij de ervaring en verhalen die uit onze werking voortvloeien, is onze expertise rond inclusie en diversiteit onderbouwd én praktijkgericht.
Vooroordelen doorbreken werkt het meest effectief door ontmoeting, door letterlijk een gezicht te kunnen plakken op ‘nieuwkomers’. Uw team wordt uitgenodigd om kennis te maken met enkelen van hen, en samen worden ze uitgedaagd om een opdracht tot een goed einde te brengen. Enkele mogelijkheden van activiteiten: een vogelhuisje maken, een slapstick filmpje creëren, …
Ja, soms kan het zo eenvoudig zijn. Door in ontmoeting te treden en de andere te leren kennen, nemen vooroordelen aanzienlijk af. Na de opdracht volgt een nabespreking en bekijken we samen hoe die kracht van ontmoeting kan worden meegenomen naar uw organisatie. Deze workshop zal worden gegeven in samenwerking met Refu Interim. Deze organisatie is de partner bij uitstek die een zeer nauw contact onderhoudt met nieuwkomers.
Al spelenderwijs bekijken we in het team welke vooroordelen en stereotypen er leven, hoe makkelijk het is om discriminerende denkwijzen te hebben en vooral hoe zich dat kan vertalen naar onze manier van werken. We gaan echter nog een stap verder: hoe kunnen we iedereen in uw organisatie meekrijgen in een inclusief beleid en hoe omgaan met weerstanden die er leven? Deze workshop kon mede tot stand komen dankzij de ondersteuning van UNIA.
In deze workshop worden uw medewerkers letterlijk in de voetsporen van een vluchteling geplaatst. Ieder teamlid neemt een bepaald profiel naar keuze en we doorlopen samen de verschillende fases die een vluchteling moet doorstaan. Geraken we op het vasteland van Europa? Welk bedje krijg je toegewezen in het opvangcentrum? Mag je blijven in België of niet? En wat komt er nadien?
Vandaag is er een gloeiend tekort aan arbeidskrachten. Ook bij lokale besturen levert dit vaak te weinig op, de lijst met openstaande vacatures dikt almaar verder aan. Hoe kunnen we het beschikbaar talent hier juist en efficiënt matchen aan lokale besturen?
Elkeen die nadenkt over de arbeidsmarkt van de toekomst en tegelijk een antwoord wil hebben op diezelfde krapte op de arbeidsmarkt gelooft in het principe ‘elk talent telt’ en zet in op diversiteit en inclusie. Want bovenop de grotere pool aan werknemers zijn de voordelen van meer diversiteit op de werkvloer overduidelijk: bloeiende innovatie, de vergroting van de lokale integratie bv.
In deze workshop staan we stil bij volgende topics:
Deze workshop bestaat uit 3 bovenstaande topics van telkens 1 uur. Deze kunnen afzonderlijk worden behandeld in verschillende workshops van 1u of 1 workshop van 3 uur met pauze.
Wat je kan verwachten tijdens deze workshop:
Na deze workshop ga je naar huis met:
Neen, deze afsluiter dienst steeds te worden gecombineerd met een andere workshops.