- Beversesteenweg 576, 8800 Roeselare
- +3251460500
- Ma-Vr 08:00 - 17:00
Als een bliksemschicht kwam ze anderhalf jaar geleden ons kantoor in Gent binnengeflitst. Ja, voor teamlid Laura Bogaert mag het gerust snel genoeg gaan. Ze wierp zich meteen op het universitair onderzoek en de testcases waarbij JobRoad een samenwerking aanging met Fedasil en het Hoger Instituut voor Arbeid (HIVA, verbonden aan KULeuven). Het doel was dubbel: hoe haal je het beste boven bij asielzoekers die op hun erkenning wachten en willen werken? En kan je bedrijven motiveren om hen tijdelijk aan boord te nemen? De tests in verblijfcentra draaiden alvast heel positief uit. Bij dat soort opdrachten kan Laura putten uit haar ondervinding, want in haar binnenzak draagt ze enkele jaren werkervaring in opvangcentra voor vreemdelingen en bij de Dienst Vreemdelingen van de Stad Gent met zich mee.
Momenteel vult ze haar vroegere studie als sociaal assistent aan met een masterstudie ‘Internationaal en Europees recht, specialisatie vreemdelingenrecht’. In combinatie met haar JobRoad-werk van elke dag. “De laatste loodjes, namelijk mijn thesis afwerken, zijn best pittig”, lacht Laura, “maar de finish is in zicht.” Die extra juridische opleiding komt wel degelijk van pas in haar job. “De theorie uit mijn opleiding kan ik geregeld bovenhalen voor kwesties die plots in de praktijk opduiken. Bij kandidaten met migratieachtergrond fungeer ik soms als een soort vertaler-tolk voor juridische items waarmee ze in de knoop liggen. Dan kan ik hen in gewonemensentaal bijvoorbeeld uitleggen welke rechten ze in bepaalde situaties hebben.”
De jongedame uit het Gentse hoef je ondertussen niet meer te overtuigen hoe bepalend zinvol werk in een mensenleven kan zijn. “Kandidaten uit kansengroepen via JobRoad een baan bezorgen verschaft me enorm veel energie. Het is een sleutel die voor mensen zoveel meer deuren kan doen opengaan.” Soms vergt zo’n proces voor een bedrijf wat tijd, maar het is aangenaam om zaken in beweging te krijgen. “Het is bijvoorbeeld ook zo fijn dat je met kleine succesverhalen een hele werkvloer kan overtuigen. Wanneer het klikt tussen een nieuwkomer en de ervaren collega’s en stereotypen beginnen af te brokkelen, beleef ik zalige momenten.”
Helaas, niet alles is rozengeur en maneschijn. “Inderdaad, wanneer je bijvoorbeeld een enthousiaste match hebt tussen kandidaat en bedrijf, maar ’s avonds krijg je het bericht dat zijn erkenning negatief uitdraait… Ook al klopt dit juridisch, dan voel je alleen maar onmacht.”
Voelt uw bedrijf er iets voor om vluchtelingen vooruit te helpen en zo een prangend tekort aan medewerkers weg te werken? Of heeft uw bedrijfsvloer nood aan tips en tricks om vlotter met inclusie om te gaan? Laura kijkt uit naar uw seintje.
Alle info over de projecten met Fedasil en over workshops ‘Inclusie op de werkvloer’:
laura.bogaert@jobroad.be & https://jobroad.be/over-jobroad/#sensibilisering