MTAI - Hoogopgeleiden

Motor tot activering Inburgeraars - Hoogopgeleiden

Met de steun van de Vlaamse regering meer bepaald agentschap binnenlands bestuur ontwikkelden we een werking specifiek gericht op hoogopgeleide (ex-)inburgeraars en nieuwkomers. Doel van het project: Integratie door werk voor hoogopgeleide anderstaligen ((Ex)-inburgeraars & nieuwkomers) De tewerkstellingsgraad van hoogopgeleide nieuwkomers in Vlaanderen blijft laag. Dit project heeft als doel de activering en toeleiding naar de arbeidsmarkt te versterken, specifiek voor hoogopgeleide anderstaligen. We richten ons op (ex-)inburgeraars en nieuwkomers. Deze doelgroep heeft nood aan een intensievere begeleiding vanwege de hoge specialisatiegraad en de nicheberoepscontext. Ondanks het grote potentieel van deze doelgroep, bestaan hier nog weinig gespecialiseerde trajecten voor. Om het project succesvol af te ronden, streven we naar een activatie van 63 hoogopgeleide anderstaligen gespreid over de 3 geplande acties in Gent, Antwerpen en Leuven. Het project volgt het door JobRoad ontwikkelde vierfasenmodel:


  1. Kickstart – bedrijven in dialoog
  2. De kickstartfase brengt bedrijven (12) en trajectbegeleiders samen om de brug naar duurzame tewerkstelling te versterken. Dit gebeurt in twee parallelle sessies:

    • Panelgesprek met 6 bedrijven: Hier delen bedrijven hun inzichten over gezochte profielen, rekruteringsbeleid en hun visie op diversiteit en inclusie.
    • Rondetafelgesprek met 6 andere bedrijven: in een interactieve setting bespreken werkgevers dezelfde thema’s, met ruimte voor diepgaande uitwisseling en kennisdeling.
  3. Workshop voor kandidaten
  4. Voorafgaand aan de screening en matching volgen kandidaten een gerichte workshop waarin ze:

    • De Belgische arbeidsmarkt leren begrijpen.
    • Hun eigen competenties leren herkennen en deze ook in vacatures kunnen terugvinden.
    • Een competentieprofiel opstellen voor (her)oriëntatie op de arbeidsmarkt en een helder jobdoelwit bepalen.
  5. Screening & Matching – persoonlijke gesprekken
  6. Elke kandidaat wordt uitgenodigd voor een individueel gesprek van 1 uur, waarin we gericht op zoek gaan naar de best mogelijke match met de deelnemende bedrijven en vacatures. Door een diepgaande analyse van hun profiel en ambities koppelen we hen aan werkgevers die aansluiten bij hun talenten en carrièremogelijkheden.

  7. Event – ontmoetingen en netwerkmoment
  8. Het event vormt de kern van het traject:

    • Elke kandidaat ontmoet minstens drie bedrijven via het Blind Hiring concept (zonder CV) en gaat in een open gesprek over mogelijkheden.
    • Na de eerste gesprekken volgen individuele dieptegesprekken met bedrijven die verdere interesse tonen.
    • Tegelijkertijd is er een netwerkmoment, waarin kandidaten extra werkgevers kunnen benaderen en zo hun kansen en netwerk verder kunnen uitbreiden.


Een persoonlijke en doeltreffende aanpak
Het JobRoad-model biedt een persoonlijke aanpak die drempels zoals taal, mobiliteit en competenties overstijgt. Dit project vormt een krachtige hefboom om hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers duurzaam te integreren in de arbeidsmarkt en hun traject naar een passende job te versnellen. Daarbij is onze nauwe samenwerking met VDAB, Agentschap Integratie en Inburgering, Amal, Atlas en de lokale besturen van Gent, Antwerpen en Leuven een grote meerwaarde.

Logo vlaamse overheid

Klaar om ons te leren kennen?